Călătoritul de tip "FullTime"
Călătoritul de tip fulltime este mai mult decât o vacanță propriu zisă, putem spune că este un stil de viață.
Majoritatea oamenilor care doresc să călătorească fulltime, doresc să vadă majoritatea țărilor din lume. Astfel, ei aleg să se deplaseze dintr-o tară în alta, cunoscând cultura, obicieiurile, dar și atractiile țării respective.
Cu toate acestea, haideți să vedem de ce ai nevoie pentru a călătorii fulltime:
-
Aș spune, cea care primează în această ecuație este pasiunea pentru calatorii; dorința de a explora, de a experimenta, de a învata, de a-ți hrăni sufletul.
-
Apoi, ai nevoie de o doză puternică de curaj. Indraznește! Cum ar spune sloganurile publicitare. Fă pasul acela mic, în afara zonei de confort și vezi ce eliberator poate fi. N-a spus nimeni că e ușor sau că se întampla peste noapte, dar vine cu sentimente minunate, la pachet. Cat sa mai amani decizia asta? Un an, doi, zece? Lasa ca acum nu e momentul, se poate transforma in NICIODATĂ. Fa un test: pleaca undeva, o perioada si vezi daca ti se potriveste stilul acesta.
-
Ai nevoie de un plan. Da, știu, cand spui calatorii pe termen lung, spui un fel de vacanță continua; o viata idilică, norișori, plaje pline de palmieri, apa cristalină – cum ar spune cantecul, dar… surpriza: ai nevoie și de ceva concret. Fă-ti o schita pe hârtie. Pune riscurile, avantajele, gandeste-te la ce renunți, ce faci cu jobul, casa, mașina, ratele sau cum sustii această idee.
-
De la planul acesta si pana la plecarea efectiva poate dura luni, poate chiar ani. Solutiile vin sau nu, peste noapte. Fa-ti un buget, gandește-te ce vrei să vezi, să trăiesti, experimentezi, guști etc. Fa-ți o estimare de buget lunar; simulari de zboruri/cazări, orice. Gandeste-te la ce compromisuri esti dispus sa faci.
-
Apoi, ai nevoie de o ușoară deschidere. Da, sa patrunzi în cultura Bali-ului, a Marocului și a multor altor tari – pe atât de diferite, pe atât de frumoase – te ajută enorm. Îți deschide mintea, cum s-ar spune, popular. Te ajută sa-ți extinzi puțin viziunea, să privești dincolo de aparențe.
-
Adaptarea merge mana-n mana cu deschiderea. Totul e diferit fata de cum era acasa: mancarea are alt gust, alte arome/condimente. Oamenii sunt diferiți: de la fizionomie pâna la atitudine. Moneda e alta, de la țară la țară, clima. TOTUL. Noul te provoacă si mai tare sa lași, în urmă, zona de confort. Situatiile carora trebuie sa le faci fata, pe parcurs, au nevoie de deschiderea si puterea ta de adaptare, altfel te vei pierde, vei claca si te vei intoarce acasă. Daca nu te adaptezi – din mers sau nu inveti acest binom de skills – e imposibil sa devii full time traveler.
-
Bani? Da, ai nevoie de bani, desigur. Discuta cu angajatorul tău înainte de a pleca. Propune-i să muncești de la distanță – daca specificul jobului îți permite, cine știe. înscrie-te pe platformele de freelancing. Sau economisește, inainte de a te încumeta la drum. Gandește-te cum poți câstiga bani de la distanță.
-
Asumare. Sau cum ar spune unii: sa pleci fără să privești în urmă, făra regrete. Da, vor fi momente cand iti vor lipsi aspecte din vechea ta viață. E firesc, doar lași în urmă construcțiile ultimilor ani.
-
Plan de rezerva. Fă-ți un scenariu, în cazul în care te plictisești de călătorit sau în cazul în care decizi că un astfel de stil de viata nu ți se potrivește.
-
Sustinere. Da, ai nevoie de oameni care sa iti sustina ideea asta, oricat de nebuneasca ar fi. E ideea ta, alegerea ta, desigur, dar e important sa te simti susținut, încurajat și apreciat. Așadar, înconjoară-te de oameni care impartasesc idealuri comune cu ale tale si care-ți pot crește vibrația.
-
Sa-ti amintesti mereu scopul. De ce te afli acolo? Care-i scopul tău? De ce faci toate astea? Sunt intrebari pe care ți le vei adresa, deseori, in drumul tău, când frica va pune stăpanire pe tine, dorul sau alte emoții din aceeași sfera.